Історія солодощів

Кондитерські вироби - це харчові вироби, головною відмінною властивістю яких є солодкий смак. Інакше кажучи, кондитерські вироби - це спеціально виготовлені людиною солодощі. Термін же "солодощі" має більш широкий зміст і, крім кондитерських виробів, охоплює також природні харчові продукти солодкого смаку, головним з яких є мед.
Кексики
Саме мед займає перше місце в історії вживання солодощів народами Європи і Древньої Русі. З медом пов'язують і початок історії виготовлення солодощів (кондитерських виробів), так як з цукром європейці познайомилися лише під час походу Олександра Македонського до Древньої Індії (IV століття до н.е.). Воїнів Олександра Македонського дуже здивував невідомий їм білий твердий продукт, що володіє приємним солодким смаком. Цей продукт стародавніх індійців отримували з очерету, який спеціально для цього вирощували. Вчені стверджують, що в Індію очерет був завезений з острова Нова Гвінея ще в період неоліту, тобто більш ніж 5 тисяч років до нашої ери. Стародавні індійці ввели його в культуру землеробства і з часом (в IV столітті до н.е.) навчилися отримувати з соку очерету кристалічний цукор. На санскриті його називали "саркара" або "саккара". З цього і народилося звичне нам слово "цукор". Спочатку ж знайомилися з тростинним цукром люди найчастіше називали його за звичкою медом: римляни - "медом з очерету", китайці - "кам'яним медом". Винятком виявилися єгиптяни - вони називали тростинний цукор "індійської сіллю".

Комментарии